Hírlevél

E-mail Cím


Tréning kereső


Lean tréningek

Folyamatmenedzsment tréningek

Minőségmenedzsment tréningek

Vezetői tréningek

Kaoru Ishikawa azt mondta, hogy a problémák legalább 85 %-a megoldható a 7 Alapeszköz (adatgyűjtő lap, hisztogram, Pareto-elemzés, folyamat térképezés, futáskártya, szóródás diagram, halszálka diagram) alkalmazásával. Ez egy nagyon jó helyzet, de mit tegyünk a problémák maradó 15 %-val? Mi a teendő akkor, amikor a folyamat elég stabil, a várható érték a célérték környékén található, de a hibaszint nem elfogadható a vevő számára? A hagyományos eszközök ekkor már nem használhatók, valami újra van szükség az áttörés megvalósításához. Az az új eszköz a Six Sigma!

A Six Sigma egyszerre több dolog:DMAIC

  • filozófia,
  • minőségügyi irányzat, amelynek a célja a legjobb minőség előállítás,
  • módszer, rendszerezett megközelítés (DMAIC struktúra),
  • mérőszám, amely statisztikus mérésen alapul, megmutatja mennyire jók a folyamatok.


Hol, milyen területeken lehet alkalmazni a Six Sigmát?
Amikor a Six Sigma megjelent, akkor még csak a gyártási folyamatokban alkalmazták, fő célja a selejt csökkentése, a minőség javítása volt. A későbbiekben kiterjesztették a költségek csökkentésére, majd nem csak a gyártási, hanem a támogató (tranakcionális) folyamatokra is. Harmadik generációjában pedig az értékteremtés kerül fókuszba, ahol a veszteségcsökkentést a Six Sigma statisztikai eszközeivel kívánják elérni. Példaként említjük meg az egészségügyben alkalmazott módszert, amelyet Six Sigma Healthcare névvel külön jelölnek.

Milyen nagyságú vállalatoknál alkalmazható a Six Sigma?
A Six Sigma egyik kiemelkedő alakja, Mikel Harry szerint, bármely nagyságú vállalkozásban sikerrel bevezethető és működtethető. Kezdetben csak a nagy, multinacionális cégek használták, de napjainkban egyre több közepes és kis vállalkozásban találkozhatunk a módszerrel.

Kik használják a vállalkozáson belül?
A Six Sigmában különböző szerepek, tudásszintek vannak, amelyeket a távolkeleti harcművészetek alapján különböző színekkel jelölnek. A Six Sigma alapembere a Zöldöves (Green Belt), aki rendelkezik a szükséges folyamat, minőségügyi és statisztikai alapismeretekkel, jól tudja kezelni az alkalmazáshoz szükséges szoftvert a Minitabot. A Zöldöves önállóan vezet projekteket, illetve tag mások Zöldöves és Fekete Öves projektekben. Ehhez a munkához legalább technikusi képesítés szükséges. Ahol a létszám ezt megengedi (150 fő körül), ott a Zöldövesek munkáját Fekete Övesek (Black Belt) irányítják és segítik. Ők nem tartoznak a minőségügyhöz, hanem közvetlenül a vezetésnek számolnak be. Jól értenek a projekt menedzsmenthez, magas szinten művelik a statisztikát és alkalmazzák a szoftvert. Ehhez a poszthoz már felsőfokú végzettség szükséges. Önállóan vezetnek nagy fontosságú projekteket. A Six Sigmában eltöltött 2-3 év után a vállalat kiemelt vezetői válhatnak.

Milyen megtakarítások érhetők el a Six Sigmával?
A nemzetközi szakirodalom szerint, a Zöldövesek egy-egy projekttel 20-25 ezer, a Fekete Övesek 100 ezer dollárt nyereséget hoznak a cégnek.

Hol lehet megtanulni a Six Sigma módszertant?
Kisebb cégek részt vehetnek a nyílt meghirdetésű Zöldöves tréningeken, ahol a jelöltek az ismeretek megtanulása mellett egy hozott projekten is dolgoznak. A tréning végén vizsgát tesznek és a projekt eredményes befejezése után megkapják a Zöldöves képesítést. A nagyobb cégek esetén, ahol el lehet indítani 8-10 Zöldöves projektet, ott a cég helyszínén történik meg az ismeretek elsajátítása és a projektek mentorálása.

 2990 Ft

További információk >>

Tréningszervezőt keresünk>>

http://www.mle.hu
<p><a href=Benchmarking KlubKvalikon Kft. © 1112 Budapest, Jégvirág utca 12. Telefon:06 1 224 0175 Telefon: 06 1 201 12 35 e-mail:kepzes@kvalikon.hu - adószám: 12312999-2-43
Engedélyszám: E/2021/000193 Felnőttképző nyilvántartási számunk: B/2020/000853 (2020. 08. 30.)
Kövessen a Facebook-on >>