Hírlevél

E-mail Cím


Tréning kereső


Lean tréningek

Folyamatmenedzsment tréningek

Minőségmenedzsment tréningek

Vezetői tréningek

Az utóbbi években egyre többen esküsznek a Kanban-ra, ami megoldja a belső logisztikai problémákat. Egyre több cégvezető dönt a Kanban bevezetése mellett. Természetesen vannak szkeptikusok is, és vannak akik kijelentik, náluk nem működik, pedig mindent megtettek az ügy érdekében.
A Kanban működtetése komoly fegyelmet igényel a vállalat dolgozóitól, és tényleg vannak olyan szituációk, amikor nem alkalmas az adott termelés anyagellátására. Mielőtt valaki a bevezetés mellett dönt, komolyan kell mérlegelni, van-e olyan szinten a vállalati kultúra, hogy a szükséges fegyelem, és felelősségtudat meg van az emberekben, és hogy egyáltalán az ő termelési folyamataik támogathatóak-e Kanban vezérelt anyagellátással.

 Miért Kanban?

Kanban vezérelt anyagellátással, a hagyományos komissiózó rendszerek kerülnek kiváltásra. Szemben a lassú, és körülményes komissiózással, a Kanban egy gyors, és pontos anyagellátást biztosít a „Just in Time” elmélet jegyében. Ez egyben a készletek kordában tartását is eredményezi. Mindenből annyi anyag található a rendszerben, ami ténylegesen szükséges a mindenkori vevői igények kielégítésére, és a szükséges anyag a megfelelő (JiT) időben kerül arra a helyre, ahol az igény keletkezett. Mindez lényegében papírmentesen történik, hiszen megszűnnek a komissiózó jegyek, raktári kivételező papírok, és a különböző anyagkiadási bizonylatok. Megszűnik a „foglalt anyag” fogalma.
Ahogyan a vevői igény fogyasztja az anyagot, úgy történik az automatikus anyagvisszapótlás a Kanban alapján.

A sikeres működtetés csak fegyelem kérdése, és az előnyök azonnal megmutatkoznak.

 

Hogyan kezdjük el a bevezetést?

Mielőtt elkezdenénk a Kanban bevezetését, el kell dönteni, hogy pontosan mi is a cél: egy gyártósor anyagellátását akarjuk javítani, vagy netán a teljes termelési folyamatot Kanban rendszerben akarjuk működtetni?
Az első esetben egy egyszerű felhasználói Kanban-ról beszélünk, míg a másodikban ehhez már egy termelési kanban rendszer is kapcsolódik, ami azt jelenti, hogy Kanban-nal vezéreljük a termelést is.

Ahhoz, hogy elkezdhessük a Kanban bevezetését, egy megfelelően előkészített rendszerre van szükség.
A bevezetés előtt el kell végezni a gyártósorok kiegyensúlyozását, lehetőség szerinti egydarabos áramlás (one piece flow) megvalósítását, 5S bevezetését- Ha a termelés irányítását is Kanban alapján akarjuk végezni, akkor szükséges a termelés előzetes kiegyensúlyozása (Heijunka).

 

A bevezetés lépései

Miután eldöntésre került, hogy melyik gyártósorra lesz bevezetve a Kanban, megkezdődhet a szükséges adatok összegyűjtése.

A Kanban-ban mindig a vevői igények alapján kiszámolt anyagmennyiség található (ezért nem tud „elszállni” a készlet egy Kanban rendszerben).

A számítást a következő képlet alapján végezzük:

K = Átlagos napi vevoi igény (Dr) x Beépülo mennyiség (Q) x Újratöltési ido szükséglete (R)

Ehhez pontosan kell tudni, hogy az adott gyártósoron milyen termékeket gyártunk, azok milyen alkatrészekből állnak, milyen beépülési mennyiségekkel, és végül, hogy milyen gyakorisággal tudjuk utántölteni a Kanban ládákat (tárolókat).
Minden folyamatosan gyártásban lévő termékhez lehet Kanban-t rendelni. A ritkán rendelt, egzotikus termékek anyagellátásához nem javasolt Kanban-t alkalmazni. Azoknál egyedi Kanban alkalmazásával (a komissiózás, és a Kanban együttes alkalmazása) lehet az anyagellátást megoldani.

A vevői igények megállapításánál javasolt legalább 1 hónappal előre tekinteni. Nem számolunk minden nap Kanban mennyiségeket (ezért szükséges a Heijunka). Az így megállapított átlagos napi igényekre építjük fel a Kanban-t.

Mivel egy gyártósoron általában több féle termék gyártódik, így elég sok lesz a beépülő alkatrészféleség. A számítás egyszerűsítéséhez érdemes beképletezett Excel táblát alkalmazni.

Először készítsünk egy alkatrész-beépülési mátrixot. Így pontosan megkapjuk, hogy a vevői igények, és az összes késztermék típust figyelembe véve, összesen mennyi alkatrészt szükséges beépíteni a késztermékekbe.

 

 

E táblázatból „átszipkázva” a szükséges adatokat számíthatjuk ki gyártósorunk ellátásához szükséges Kanban anyagmennyiségeket.
E számítást szintén egy beképletezett Excel táblázatban érdemes elvégezni.

kanbna mennyiségek

Az így kiszámolt anyagmennyiségek kerülnek a Kanban ládákba.
A Kanban mindig legalább kéttartályos rendszerként működik, ami azt jelenti, hogy a kiszámolt mennyiség kétszeresen kerül a gyártósorra. Mindkét ládában az adott Kanban mennyiség kerül elhelyezésre.

 

Az felhasznált alkatrészek utántöltését anyagosok (anyagellátási felelősök) végzik. Ha egy láda kiürül, ők azt utántöltik. Így mindig csak a ténylegesen fogyó anyag kerül utántöltésre, megszüntetve a fölöslegesen halmozódó készleteket.
Az utántöltést maga a Kanban (kártya) vezérli. E kártyán pontosan megtalálható, hogy miből, mennyit kell pótolni.

kanban kártya

Ezzel teljessé is vált a gyártósori Kanban anyagellátás rendszere. Odafigyeléssel. felelősségtudattal pontosan fog működni, nagyban segítve a termelést, csökkentve a költségeket.

 

Szerző: Varga Illés, vezető tanácsadó

 2990 Ft

További információk >>

Tréningszervezőt keresünk>>

http://www.mle.hu
<p><a href=Benchmarking KlubKvalikon Kft. © 1112 Budapest, Jégvirág utca 12. Telefon:06 1 224 0175 Telefon: 06 1 201 12 35 e-mail:kepzes@kvalikon.hu - adószám: 12312999-2-43
Engedélyszám: E/2021/000193 Felnőttképző nyilvántartási számunk: B/2020/000853 (2020. 08. 30.)
Kövessen a Facebook-on >>